En lördag i konstens tecken

Ett perfekt lördagsnöje enligt oss på Galleri Ingelas är att spendera den med konst. Konst behöver nämligen inte vara svårt eller krångligt, utan istället kan det vara lätt och väldigt roligt!

För att få dagen att bli extra bra behöver du satsa lite på förberedelser. De är inte många eller svåra, men de höjer dagen flera snäpp, så vi tycker verkligen att du ska avsätta tid till dem. Det första du behöver göra är att leta upp en konstutställning i närheten av där du bor. Det kan vara ett galleri, ett bibliotek, en lada, en ateljé eller ett museum. Platsen i sig är inte viktig, utan bara att det är en utställning

Förberedelserna

När du har hittat en utställning så har du också fått datum för din konstdag. Nästa steg är att susa iväg till biblioteket på en snabb elmoppe och låna hem några konstböcker. Välj böcker av konstnärer som gör dig glad.

Köp hem ingredienser till en riktigt lyxig frukost. Extra god ost, lite färska grönsaker, ett gott surdegsbröd. Kanske yoghurt och granola. Färskpressad juice av något slag. Chiafrön så du kan göra en chiapudding.

Själva lördagen

Ja, eller söndagen, om det råkar vara då konstutställningarna är. Oavsett vilket, börja dagen med en härligt lyxig frukost. Sitt länge vid bordet, ha levande ljus och njut av både kaffe, mat och sällskap.

När du känner dig nöjd med frukosten är det dags att gå över till att bläddra i konstböckerna du har lånat. Kryp upp i soffan och fortsätt dricka kaffe medan du beundrar konstverken och kanske läser lite mer om konstnären själv.

Ta dig sedan till konstutställningen, och fortsätt dagen med att titta på konst på riktigt. Finns det flera utställningar kan du förstås besöka fler än en. Är det andra besökare där kan det vara spännande att tjuvkika på dem och se vad som verkar tilltala dem mest.

Efter utställningarna kan det vara dags för lunch och påfyllning av energi. Välj ett café eller en restaurang som du inte har provat tidigare, och låt lunchen dra ut på tiden. Njut av att sitta och bli serverad, och av att äta mat som någon annan lagat med kärlek och omtanke.

Jesper Waldersten – Slackern som blev illustratör, som blev konstnär

Jesper Waldersten är en av samtidens mest egensinniga konstnärer. Hans verk kännetecknas ofta av en svart humor och han blandar stilar hej vilt i sina verk.

På Fotografiska museet i Stockholm avslutades nyligen en utställning av Waldersten som bestod av 250 fotografier. Det var första gången han arbetade med foto i ett större sammanhang.

Serietidningar och reklam

Jesper Waldersten trivdes aldrig i skolan, och hoppade av efter nian. Vi sin teckningslärare fick han jobb på ett serietidningsförlag redan som femtonåring. Efter några år som slacker bestämde han sig en dag för att det var dags för karriär.

Genom en dos övertalning och vältalighet fick han anställning på en reklambyrå där han arbetade sig upp och fick ansvar för stora kontrakt. Men han tyckte aldrig att det egna jobbet blev så bra som han ville, samtidigt som han inte kände sig uppskattad av sina chefer.

Resultatet blev ett sabbatsår. Under den här perioden ritade Jesper Waldersten mycket för sig själv, och en dag skickade han in en illustration till DN. De tackade ja, och så var den nya banan som illustratör och samtidskritiker född.

Konstnären

Med jobbet som illustratör och satiren i botten skapar Jesper Waldersten idag konst som har ett väldigt tydligt och eget bildspråk. Hans målningar är ofta enkla, samtidigt som de är oerhört uttrycksfulla och det ligger mycket tid och träning bakom dem.

Men det är inte bara stora oljemålningar som skapas i alteljén. Även orden finns med honom fortfarande. Korta, snabba funderingar och vad som kanske kan sägas vara moderna ordspråk skrivs ner på en av de två Olivetti-skrivmaskinerna. Ibland vidareutvecklas de med någon form av illustration, och ibland lämnas orden ensamma.

Nyligen illustrerade Jesper Waldersten en nyutgåva av Bröderna Lejonhjärta. Walderstens utgångspunkt var Skorpan, och hur han upplever det som händer. Bakgrunden till bokillustrationen är ett samarbete med regissören Thomas Alfredson. De samarbetar sedan många år med att ta fram ett formspråk till en internationell storfilmsversion av just Bröderna Lejonhjärta. Projektet har dock gått i stå av flera anledningar, men en dag kanske det blir verklighet.

Njut av konstvåren i Stockholm

Vårens och sommarens utbud av utställningar på Stockholms museer ger massor av möjligheter till konstupplevelser. Vi har tittat närmare på tre alternativ här nedanför.

Ett bra sätt att ta sig runt i stan mellan museer och parker är att använda sig av en stilren och snabb elmoped. Det är både smidigt och miljövänligt, och ger dig en helt annan upplevelse av staden än om du hade åkt bil eller buss.

Glöm inte heller bort att njuta av vår-Stockholm genom att sitta i gräset i en park och iaktta människor. Ta med dig en smörgås och en kopp kaffe så har du en perfekt och improviserad picknick.

Kvinnokamp på Hallwylska museet

På Hallwylska museet kan du under våren och sommaren se En kvinnas röst, som är en utställning om kvinnokampen under början av 1900-talet, där det främsta fokuset var kvinnlig rösträtt. Utställningen kretsar kring Ebba von Eckermann, som var med och grundade moderata kvinnoförbundet och även blev dess första ordförande. Utöver detta var von Eckermann engagerad i flera andra förbund som till exempel Fredrika Bremer-förbundet.

I samband med utställningen anordnas även flera seminarier på samma tema under våren, till exempel en teaterkonsert som fokuserar på kvinnans olika roller och om de går att samordna.

Skaparprocessen på Fotografiska

Waldersten All Over är Jesper Walderstens första fotografiska utställning. Här kan du se mer än 250 fotografier och rörliga bilder som beskriver processen bakom skapandet och hur det är att vara människa.

Jesper Waldersten är känd som en av nutidens mest egensinniga konstnärer, med en nattsvart humor och ironi som lyser igenom de flesta av hans verk. Han har genom hela sin karriär jobbat med fotografier men alltså inte ställt ut dem förrän nu.

Tyska reaktioner på industrialismen på Millesgården

I början av 1900-talet gjorde industrialismen ett storstilat intåg i samhället. Detta fick till följd att den yngre generationen konstnärer gjorde uppror mot sina föräldrar och samhället i stort genom det som senare blev känt som expressionismen. Man letade efter ett paradis, främst i naturen och i andra kulturer.

Utställningen på Millesgården är inlånad från Schweiz och Tyskland, och erbjuder verk från exempelvis Emil Nolde och Wassily Kandinsky.