Julmarknad med konst i fokus

Nu är vi snart inne i december, och då drar julmarknaderna igång med full styrka. För visst är det härligt att strosa runt i det kalla mörkret och botanisera bland de upplysta bodarna med doften av varm glögg i näsan.

Bland julmarknadernas alla bodar med godis, korvar, pepparkakor, skinkor och julgranspynt finns det faktiskt en hel del konst att hitta också. Fast kanske inte konst i betydelsen oljemålningar, förstås. Istället är det hantverkskonst, som exempelvis prydnader i halmslöjd. Tänk de klassiska julbockarna, så vet du ungefär vad vi menar. En del försäljare har målat sina egna julkort och julklappsetiketter, och där kan man ibland göra riktiga fynd.

Förutom de klassiska julmarknaderna så har många konstutbildningar sina egna julmarknader. Här nedanför tipsar vi om två, en i Stockholm och en i Göteborg. Om du tycker de verkar intressanta men inte bor i städerna kan du passa på att åka dit en dag eller två tidigare, för att kunna njuta ordentligt av resan. Genom att bli medlem på ett modernt kontorshotell får du tillgång till allt du behöver för att kunna jobba även om du inte är på kontoret.

HDKs julmarknad i Göteborg

Den 6 december öppnas portarna till den årliga julmarknaden på Högskolan för Design och Konst (HDK) i Göteborg. Här säljer studenterna sina egna verk. Det finns allt från smycken till oljemålningar, prints och akvareller, och det är lätt att hitta unika detaljer.

HDKs julmarknad är välkänd i Göteborg, och den är väldigt populär, så var beredd på att det är trångt och varmt. Vill du undvika den värsta trängseln är det bra att vara där så tidigt som möjligt.

Julmarknaden är öppen under hela helgen, och stänger den 8 december. Förbered dig med kontanter eller Swish, för det är inte alla studenter som tar kort.

Fotoskolan STHLMs julmarknad i Stockholm

Helgen efter, lördagen den 14 december, är det dags för Fotoskolan STHLM att ha sin julmarknad. Här är det fotografier och bildberättande som står i fokus. Köp elevernas fotografier som julklapp till vänner och bekanta, eller varför inte till dig själv?

Även här är det klokt att se till att ha kontanter eller Swish för betalning.

Besök Göteborg och njut av hösten

Om du inte bor i Göteborg är det en perfekt stad för att spendera en härlig weekend i. Eller varför inte planera en konferens i Göteborg? Det finns mängder av hotell med olika inriktningar och i prisklasser som passar för alla. Och framför allt – staden är full med kultur, så det finns massor av gallerier och museer att besöka.

När du besöker Göteborg får du inte missa ett besök i stadens stolthet – Feskekôrka. Den gamla fiskmarknaden inhyse idag både fiskhandel och restauranger. Eftersom byggnaden är i behov av renovering kommer den stängas under första delen av 2020, så det gäller att passa på att besöka den innan dess.

Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs Konstmuseum ligger centralt i Göteborg. På torget framför står Poseidon staty och vakar över Avenyn. I konstmuseet ingår också Hasselblad Center, som är dedikerat till fotokonst. Husen bredvid inhyser Göteborgs Stadsteater och Göteborgs Konserthus. Stadsbiblioteket är stadsteaterns närmaste granne, så det är verkligen ett kulturtätt område.

Förutom den permanenta samlingen på konstmuseet visas under hösten 2019 även andra utställningar.

“Du är” är en utställning där 8 konstnärer från olika delar av världen tar sig an de stora frågorna om tillhörighet, ensamhet och kollaps. I dagens samhälle där lyssnandet har satts på undantag försöker konstnärerna, var och en genom sitt unika uttryck, visa på vikten av att bli sedd och tilltalad, och att bli till i mötet med andra.

En mer klassisk konstutställning är “Från guldålder till Hammershøi” som är ett samarbete mellan Göteborgs Konstmuseum och Ordrupgaard i Köpenhamn. Här bjuds du på en exposé över dansk konsthistoria från den första halvan av 1800-talet och fram ungefär 100 år i tiden till början av 1900-talet. Här är det vardagsrealism och odramatiska landskap som är de dominerande motiven, avbildat med ett milt ljus.

Hasselblad center

På Hasselblad center visas en utställning av årets Hasselbladspristagare, Daido Moriyama. Moriyama har nästan 50 år av fotograferande bakom sig. Hans konst är både lättillgänglig och svår. Redan tidigt i sin karriär ansågs han vara en provokativ gatufotograf, men hans bilder är mycket mer än så. Han fotograferar gatuscener och tar självporträtt på hotellrum, han fotograferar fotografier av sina egna fotografier… I hans bilder återfinns tydliga känslouttryck, med både ömhet, sinnlighet och förtvivlan som komponenter.

En lördag i konstens tecken

Ett perfekt lördagsnöje enligt oss på Galleri Ingelas är att spendera den med konst. Konst behöver nämligen inte vara svårt eller krångligt, utan istället kan det vara lätt och väldigt roligt!

För att få dagen att bli extra bra behöver du satsa lite på förberedelser. De är inte många eller svåra, men de höjer dagen flera snäpp, så vi tycker verkligen att du ska avsätta tid till dem. Det första du behöver göra är att leta upp en konstutställning i närheten av där du bor. Det kan vara ett galleri, ett bibliotek, en lada, en ateljé eller ett museum. Platsen i sig är inte viktig, utan bara att det är en utställning

Förberedelserna

När du har hittat en utställning så har du också fått datum för din konstdag. Nästa steg är att susa iväg till biblioteket på en snabb elmoppe och låna hem några konstböcker. Välj böcker av konstnärer som gör dig glad.

Köp hem ingredienser till en riktigt lyxig frukost. Extra god ost, lite färska grönsaker, ett gott surdegsbröd. Kanske yoghurt och granola. Färskpressad juice av något slag. Chiafrön så du kan göra en chiapudding.

Själva lördagen

Ja, eller söndagen, om det råkar vara då konstutställningarna är. Oavsett vilket, börja dagen med en härligt lyxig frukost. Sitt länge vid bordet, ha levande ljus och njut av både kaffe, mat och sällskap.

När du känner dig nöjd med frukosten är det dags att gå över till att bläddra i konstböckerna du har lånat. Kryp upp i soffan och fortsätt dricka kaffe medan du beundrar konstverken och kanske läser lite mer om konstnären själv.

Ta dig sedan till konstutställningen, och fortsätt dagen med att titta på konst på riktigt. Finns det flera utställningar kan du förstås besöka fler än en. Är det andra besökare där kan det vara spännande att tjuvkika på dem och se vad som verkar tilltala dem mest.

Efter utställningarna kan det vara dags för lunch och påfyllning av energi. Välj ett café eller en restaurang som du inte har provat tidigare, och låt lunchen dra ut på tiden. Njut av att sitta och bli serverad, och av att äta mat som någon annan lagat med kärlek och omtanke.

Jesper Waldersten – Slackern som blev illustratör, som blev konstnär

Jesper Waldersten är en av samtidens mest egensinniga konstnärer. Hans verk kännetecknas ofta av en svart humor och han blandar stilar hej vilt i sina verk.

På Fotografiska museet i Stockholm avslutades nyligen en utställning av Waldersten som bestod av 250 fotografier. Det var första gången han arbetade med foto i ett större sammanhang.

Serietidningar och reklam

Jesper Waldersten trivdes aldrig i skolan, och hoppade av efter nian. Vi sin teckningslärare fick han jobb på ett serietidningsförlag redan som femtonåring. Efter några år som slacker bestämde han sig en dag för att det var dags för karriär.

Genom en dos övertalning och vältalighet fick han anställning på en reklambyrå där han arbetade sig upp och fick ansvar för stora kontrakt. Men han tyckte aldrig att det egna jobbet blev så bra som han ville, samtidigt som han inte kände sig uppskattad av sina chefer.

Resultatet blev ett sabbatsår. Under den här perioden ritade Jesper Waldersten mycket för sig själv, och en dag skickade han in en illustration till DN. De tackade ja, och så var den nya banan som illustratör och samtidskritiker född.

Konstnären

Med jobbet som illustratör och satiren i botten skapar Jesper Waldersten idag konst som har ett väldigt tydligt och eget bildspråk. Hans målningar är ofta enkla, samtidigt som de är oerhört uttrycksfulla och det ligger mycket tid och träning bakom dem.

Men det är inte bara stora oljemålningar som skapas i alteljén. Även orden finns med honom fortfarande. Korta, snabba funderingar och vad som kanske kan sägas vara moderna ordspråk skrivs ner på en av de två Olivetti-skrivmaskinerna. Ibland vidareutvecklas de med någon form av illustration, och ibland lämnas orden ensamma.

Nyligen illustrerade Jesper Waldersten en nyutgåva av Bröderna Lejonhjärta. Walderstens utgångspunkt var Skorpan, och hur han upplever det som händer. Bakgrunden till bokillustrationen är ett samarbete med regissören Thomas Alfredson. De samarbetar sedan många år med att ta fram ett formspråk till en internationell storfilmsversion av just Bröderna Lejonhjärta. Projektet har dock gått i stå av flera anledningar, men en dag kanske det blir verklighet.

Njut av konstvåren i Stockholm

Vårens och sommarens utbud av utställningar på Stockholms museer ger massor av möjligheter till konstupplevelser. Vi har tittat närmare på tre alternativ här nedanför.

Ett bra sätt att ta sig runt i stan mellan museer och parker är att använda sig av en stilren och snabb elmoped. Det är både smidigt och miljövänligt, och ger dig en helt annan upplevelse av staden än om du hade åkt bil eller buss.

Glöm inte heller bort att njuta av vår-Stockholm genom att sitta i gräset i en park och iaktta människor. Ta med dig en smörgås och en kopp kaffe så har du en perfekt och improviserad picknick.

Kvinnokamp på Hallwylska museet

På Hallwylska museet kan du under våren och sommaren se En kvinnas röst, som är en utställning om kvinnokampen under början av 1900-talet, där det främsta fokuset var kvinnlig rösträtt. Utställningen kretsar kring Ebba von Eckermann, som var med och grundade moderata kvinnoförbundet och även blev dess första ordförande. Utöver detta var von Eckermann engagerad i flera andra förbund som till exempel Fredrika Bremer-förbundet.

I samband med utställningen anordnas även flera seminarier på samma tema under våren, till exempel en teaterkonsert som fokuserar på kvinnans olika roller och om de går att samordna.

Skaparprocessen på Fotografiska

Waldersten All Over är Jesper Walderstens första fotografiska utställning. Här kan du se mer än 250 fotografier och rörliga bilder som beskriver processen bakom skapandet och hur det är att vara människa.

Jesper Waldersten är känd som en av nutidens mest egensinniga konstnärer, med en nattsvart humor och ironi som lyser igenom de flesta av hans verk. Han har genom hela sin karriär jobbat med fotografier men alltså inte ställt ut dem förrän nu.

Tyska reaktioner på industrialismen på Millesgården

I början av 1900-talet gjorde industrialismen ett storstilat intåg i samhället. Detta fick till följd att den yngre generationen konstnärer gjorde uppror mot sina föräldrar och samhället i stort genom det som senare blev känt som expressionismen. Man letade efter ett paradis, främst i naturen och i andra kulturer.

Utställningen på Millesgården är inlånad från Schweiz och Tyskland, och erbjuder verk från exempelvis Emil Nolde och Wassily Kandinsky.