SVENSKA KONSTSCENEN MER FÖRDJUPAT

I den här artikeln går vi ingående in på olika slags konst i Sverige. Vi ska titta närmare på olika slags konst och olika upphovsrättsmän till denna.

1) Tavlor. Alla har någon gång sett en tavla, om man nu inte har fötts blind eller mist synen som väldigt liten. Alla har därför någon slags relation till tavlor. Barn påverkas av konst i hemmet och konst i skolan. Dessutom kan barnen själva pyssla och måla olika konstverk. En vanlig uppgift på bildlektionen i högstadiet brukar vara att måla ett självporträtt av sig själv. Huruvida man vill hänga upp den på väggen hemma eller lägga i en avsides belägen kontorslåda är upp till konstnären själv. Kända konstnärer som målat berömda tavlor är exempelvis Anders Zorn och Carl Larsson. Den förra målade gärna abstrakt och lite diffus konst, medan den senare målade realistisk och bestämd konst. Det är upp till dig själv att avgöra vilka slags tavlor du uppskattar!

2) Statyetter. Alla har någon gång sett en statyett, om inte i verkligheten så på bild. En statyett är en mindre version av en staty i ordinär bemärkelse, och är ofta tillverkad i bränd lera, terrakotta, sten eller metall. Statyetten är normalt sett ämnad för att placeras på en piedestal eller ett bord eller på en fönsterkarm. Ett nutida exempel på en statyett är den som Zlatan tog emot på fotbollsgalan för några år sedan, tillverkad på uppdrag av Svenska Fotbollsförbundet.

3) Glas. Ja, glas kan hur märkligt det än låter faktiskt vara ett konstverk. Det går att göra vanliga dricksglas, champagneglas med kristaller i, glasstatyetter, glaskuber och så vidare. Glasblåsning är en konst och något som tar tid att bemästra. Det är därför ett hantverksyrke värt att respektera. Och om yrket är värt respekt, ja då måste även produkten vara det. Kända svenska glaskonstnärer är exempelvis Gustaf Abels och Birgitta Ahlin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *