Konst hemma

Alla som har ett hem har konst hemma. Konst kan finnas på allt från flingpaketet till gardinerna. Det väsentliga är vad de gör med oss och vilka känslor de väcker. Du kanske tycker att tuben “Kalles Kaviar” har en förlegad gosse som omslagsmodell. Må så väl vara, men gör det kaviaren sämre? En annan fråga är vilken färg som ger mest eller minst ljusinsläpp. Den ena frågan kan vara aktuellt för den som älskar ljusa och fräscha rum, den andra frågan kan vara relevant för den som vill ha ett mörkt rum avsett för skärmtittande i alla dess former.

Detta är en mycket viktig aspekt, ljuset möjliggör nämligen betraktande av konst. Det finns ju de som har målat en hel canvastavla svart och fått beröm för detta. Men det svartnar ju för ögonen när man blundar, kan man då kalla det för konst? Konst handlar mycket om förnimmelser och vad det väcker för något djupt inne i det undermedvetna. Vi kopplar också konsten till fina upplevelser vi haft och till mörkare sådana. De flesta vill så klart kunna må bra och ha hälsan i behåll, och då kan konsten hjälpa eller stjälpa dessa planer.

Nu kommer vi till den avslutande delen i artikeln, och kanske den viktigaste för somliga av er läsare. Vilken typ av konst kan man sätta upp hemma?

1) Tavlor. En given klassiker som alltid har stått och fortfarande står sig bra i konkurrens med annat som pockar på vår uppmärksamhet. Med en tavla kan man visa upp så många olika motiv, realistiska eller surrealistiska, färggranna eller återhållsamma, slarviga eller genomtänkta.

2) Affischer. Bara din fantasi sätter gränser för vad du kan sätta upp. Ens favoritfilm eller favoritcitat brukar vara populära idéer.

3) Statyetter. De kan kosta en slant, men de ger dig möjlighet att uttrycka din attityd och stil.

4) Servis. “Berså” har varit på modet (och numera tapeteten!) länge.