Julmarknad med konst i fokus

Nu är vi snart inne i december, och då drar julmarknaderna igång med full styrka. För visst är det härligt att strosa runt i det kalla mörkret och botanisera bland de upplysta bodarna med doften av varm glögg i näsan.

Bland julmarknadernas alla bodar med godis, korvar, pepparkakor, skinkor och julgranspynt finns det faktiskt en hel del konst att hitta också. Fast kanske inte konst i betydelsen oljemålningar, förstås. Istället är det hantverkskonst, som exempelvis prydnader i halmslöjd. Tänk de klassiska julbockarna, så vet du ungefär vad vi menar. En del försäljare har målat sina egna julkort och julklappsetiketter, och där kan man ibland göra riktiga fynd.

Förutom de klassiska julmarknaderna så har många konstutbildningar sina egna julmarknader. Här nedanför tipsar vi om två, en i Stockholm och en i Göteborg. Om du tycker de verkar intressanta men inte bor i städerna kan du passa på att åka dit en dag eller två tidigare, för att kunna njuta ordentligt av resan. Genom att bli medlem på ett modernt kontorshotell får du tillgång till allt du behöver för att kunna jobba även om du inte är på kontoret.

HDKs julmarknad i Göteborg

Den 6 december öppnas portarna till den årliga julmarknaden på Högskolan för Design och Konst (HDK) i Göteborg. Här säljer studenterna sina egna verk. Det finns allt från smycken till oljemålningar, prints och akvareller, och det är lätt att hitta unika detaljer.

HDKs julmarknad är välkänd i Göteborg, och den är väldigt populär, så var beredd på att det är trångt och varmt. Vill du undvika den värsta trängseln är det bra att vara där så tidigt som möjligt.

Julmarknaden är öppen under hela helgen, och stänger den 8 december. Förbered dig med kontanter eller Swish, för det är inte alla studenter som tar kort.

Fotoskolan STHLMs julmarknad i Stockholm

Helgen efter, lördagen den 14 december, är det dags för Fotoskolan STHLM att ha sin julmarknad. Här är det fotografier och bildberättande som står i fokus. Köp elevernas fotografier som julklapp till vänner och bekanta, eller varför inte till dig själv?

Även här är det klokt att se till att ha kontanter eller Swish för betalning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *