Besök Göteborg och njut av hösten

Om du inte bor i Göteborg är det en perfekt stad för att spendera en härlig weekend i. Eller varför inte planera en konferens i Göteborg? Det finns mängder av hotell med olika inriktningar och i prisklasser som passar för alla. Och framför allt – staden är full med kultur, så det finns massor av gallerier och museer att besöka.

När du besöker Göteborg får du inte missa ett besök i stadens stolthet – Feskekôrka. Den gamla fiskmarknaden inhyse idag både fiskhandel och restauranger. Eftersom byggnaden är i behov av renovering kommer den stängas under första delen av 2020, så det gäller att passa på att besöka den innan dess.

Göteborgs Konstmuseum

Göteborgs Konstmuseum ligger centralt i Göteborg. På torget framför står Poseidon staty och vakar över Avenyn. I konstmuseet ingår också Hasselblad Center, som är dedikerat till fotokonst. Husen bredvid inhyser Göteborgs Stadsteater och Göteborgs Konserthus. Stadsbiblioteket är stadsteaterns närmaste granne, så det är verkligen ett kulturtätt område.

Förutom den permanenta samlingen på konstmuseet visas under hösten 2019 även andra utställningar.

“Du är” är en utställning där 8 konstnärer från olika delar av världen tar sig an de stora frågorna om tillhörighet, ensamhet och kollaps. I dagens samhälle där lyssnandet har satts på undantag försöker konstnärerna, var och en genom sitt unika uttryck, visa på vikten av att bli sedd och tilltalad, och att bli till i mötet med andra.

En mer klassisk konstutställning är “Från guldålder till Hammershøi” som är ett samarbete mellan Göteborgs Konstmuseum och Ordrupgaard i Köpenhamn. Här bjuds du på en exposé över dansk konsthistoria från den första halvan av 1800-talet och fram ungefär 100 år i tiden till början av 1900-talet. Här är det vardagsrealism och odramatiska landskap som är de dominerande motiven, avbildat med ett milt ljus.

Hasselblad center

På Hasselblad center visas en utställning av årets Hasselbladspristagare, Daido Moriyama. Moriyama har nästan 50 år av fotograferande bakom sig. Hans konst är både lättillgänglig och svår. Redan tidigt i sin karriär ansågs han vara en provokativ gatufotograf, men hans bilder är mycket mer än så. Han fotograferar gatuscener och tar självporträtt på hotellrum, han fotograferar fotografier av sina egna fotografier… I hans bilder återfinns tydliga känslouttryck, med både ömhet, sinnlighet och förtvivlan som komponenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *