Jesper Waldersten – Slackern som blev illustratör, som blev konstnär

Jesper Waldersten är en av samtidens mest egensinniga konstnärer. Hans verk kännetecknas ofta av en svart humor och han blandar stilar hej vilt i sina verk.

På Fotografiska museet i Stockholm avslutades nyligen en utställning av Waldersten som bestod av 250 fotografier. Det var första gången han arbetade med foto i ett större sammanhang.

Serietidningar och reklam

Jesper Waldersten trivdes aldrig i skolan, och hoppade av efter nian. Vi sin teckningslärare fick han jobb på ett serietidningsförlag redan som femtonåring. Efter några år som slacker bestämde han sig en dag för att det var dags för karriär.

Genom en dos övertalning och vältalighet fick han anställning på en reklambyrå där han arbetade sig upp och fick ansvar för stora kontrakt. Men han tyckte aldrig att det egna jobbet blev så bra som han ville, samtidigt som han inte kände sig uppskattad av sina chefer.

Resultatet blev ett sabbatsår. Under den här perioden ritade Jesper Waldersten mycket för sig själv, och en dag skickade han in en illustration till DN. De tackade ja, och så var den nya banan som illustratör och samtidskritiker född.

Konstnären

Med jobbet som illustratör och satiren i botten skapar Jesper Waldersten idag konst som har ett väldigt tydligt och eget bildspråk. Hans målningar är ofta enkla, samtidigt som de är oerhört uttrycksfulla och det ligger mycket tid och träning bakom dem.

Men det är inte bara stora oljemålningar som skapas i alteljén. Även orden finns med honom fortfarande. Korta, snabba funderingar och vad som kanske kan sägas vara moderna ordspråk skrivs ner på en av de två Olivetti-skrivmaskinerna. Ibland vidareutvecklas de med någon form av illustration, och ibland lämnas orden ensamma.

Nyligen illustrerade Jesper Waldersten en nyutgåva av Bröderna Lejonhjärta. Walderstens utgångspunkt var Skorpan, och hur han upplever det som händer. Bakgrunden till bokillustrationen är ett samarbete med regissören Thomas Alfredson. De samarbetar sedan många år med att ta fram ett formspråk till en internationell storfilmsversion av just Bröderna Lejonhjärta. Projektet har dock gått i stå av flera anledningar, men en dag kanske det blir verklighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *