SAGA WENDOTTE

Saga Wendotte är en fotokonstnär som skapar bilder som är sockersöta på ytan, men som ändå skaver när man tittar på dem. Barnen i hennes bilder är allvarliga, och inte alls leende små dockor.

Saga föddes 1989, och fick sin formella utbildning på fotoskolan STHLM 2008-2010. Sedan dess är hon verksam som fotokonstnär och har haft flera separatutställningar på bland annat gallerier genom åren.

Skapandeprocessen enligt Saga Wendotte

Saga Wendotte är fotograf i grunden, men hon använder inte kameran för att avbilda verkligheten. Istället låter hon fotografierna vara delar av rekvisita när hon skapar sina bilder i efterbehandlingen.

Fotografierna hon tar är väl genomtänkta, och det är inte spontana ögonblicksbilder hon är ute efter. Idéerna hon får skissar hon ner på papper, och de är ofta väldigt tydliga, åtminstone för henne själv. Detaljer som bakgrund eller barnets kläder kan vara med redan på idéstadiet.

De slutliga bilderna är sammanklippta av flera olika fotografier, till den helhet som funnits för konstnärens inre öga under hela processen. Oftast är de ingående fotografierna tagna på olika platser i världen, allt för att bilden inte ska gå att placera riktigt.

Genom användandet av barn i bilderna förstärkts kontrasterna mellan det oskyldiga och det underliggande problemet.

Barnmodellerna som konstnären använder sig av konsekvent är manipulerade i efterhand de också. De görs yngre och mer docklika i efterbehandlingen, allt för att ge betraktaren den där krypande känslan av att det är något som inte stämmer.

In Between Realities på Fotografiska

Mellan 13 september och 17 november så visar Fotografiska i Stockholm en utställning av Saga Wendotte. I In Between Realities får vi en inblick i konstnärens skapande. Även här är bilderna vid första anblicken porträtt av rara barn, men om du låter blicken vila på dem en stund till upptäcker du mörka undertoner och ett stråk av obehag i dem.

Fotografiska är tillgängligt för alla och väl anpassat även för dig med personlig assistans i Stockholm, så tveka in att besöka utställningen.

Konstnären själv kallar sina bilder “creepy cute”. Ofta finns det en filosofisk eller politisk underton i bilderna, och det tillsammans med de frågor som bilderna ställer om vår samtid är en del i det som gör att bilderna inte är söta och rara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *