OLIKA SLAGS GALLERIER

Först av allt ska vi introducera vad ett galleri är för något. Ett galleri är en lokal där konst förevisas. Galleriet kan även bedriva försäljning av souvenirer och självklart konsten själv som är förevigad på olika föremål. Lokaler kan anta olika skepnader, men byggnaden sätter naturligtvis gränser för vad som går att göra. Har lokalen låg takhöjd kanske det inte får plats lika mycket som en lokal med hög takhöjd. Vidare kan lokalerna ha fönster eller sakna fönster överhuvudtaget. Det uppstår olika känslor när man betraktar konst i solljus respektive i vanligt lampljus. Solljuset kan ibland förstärka vissa nyanser, och saknas solljus kan själva upplevelsen av konsten försämras eller rent av försvinna helt. Ett galleri kan vara öppen för betalande besökare antingen temporärt eller mer permanent. Det finns även vissa gallerier som mixar konst med exempelvis intressanta arkeologiska fynd eller historiska tekniska vidunder.

Vad är då konst? Konst är ett skapande av något som går att ställa ut. Det kan röra sig om en byst, en statyett, en tavla, en målning, ett porträtt, kollage, ihoplimmade pinnar som bildar föremål och så vidare. Endast fantasin sätter gränser för vad konst är, och alla kan uppleva konst så länge man har en viss synskärpa. Alla kan även skapa konst och kan därmed medverka i samarbete med ett galleri. Det står vem som helst fritt att starta ett galleri.

Ett exempel på gallerier är små sådana i mindre orter som säljer affischer och ramar. Affischerna kan vara av olika storlek och givetvis ha olika motiv. Ramarna kan bestå av trä eller någon slags lättare metall såsom aluminium. Ramens syfte är att paketera konsten och göra den mer precis eller ingående. De små gallerierna har ofta öppet under sommaren då många turister är i omlopp. Exempelvis tyskar brukar vara intresserade av att besöka Sverige på sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *