BELYSNING – GE DIN KONST DE BÄSTA FÖRUTSÄTTNINGARNA

Har du någon gång varit på ett galleri eller museum och hittat ett konstverk som verkligen talar till dig? Sådär så att du varit tvungen att köpa med dig det hem, antingen som original eller som poster? Och sen upptäckt när du kom hem att det inte känns på samma sätt längre. Varför, undrar du såklart då.

Det kan förstås finnas flera anledningar till att konstverk känns annorlunda hemma. Känslan i ditt hem är antagligen helt annorlunda än den i ett galleri, det är ju faktiskt ditt hem. En annan sak som du kanske inte har tänkt så mycket på när du besöker gallerier är belysningen. I ett galleri är belysningen designad och placerad för att framhäva konstverken, och inget annat.

Allmänbelysning

Ditt hem är antagligen inte bara till för att njuta av konst, inte ens i de rummen där du har den. Resten av livet ska ju också få plats – matlagning, tevetittning, sömn och soffnjut. Alltså behöver du tänka lite annorlunda än galleristen när du planerar ljus i ditt hem.

Allmänbelysning är ett ljus som lyser upp hela rummet. Det är det du behöver när du ska städa, till exempel. Det ger också ett bakgrundsljus som behövs för att inte kontrasterna mot punktbelysningen ska bli för skarpa och trötta ut ögonen. Bra allmänbelysning får du med en taklampa. Det finns mängder med moderna taklampor att välja mellan, så välj en som passar in med resten av din inredning.

Punktbelysning

Genom att punktbelysa dina konstverk kommer du låta dem synas och kunna njuta av dem på allra bästa sätt. Punktbelysning är alltså helt enkelt en mindre ljuskälla som riktas specifikt på ett föremål eller en punkt, därav namnet.

För vägghängda konstverk kan du välja en riktbar spotlight som du fäster på väggen ovanför platsen där konstverket hänger. Är det andra typer av konstverk, som till exempel statyetter kan du istället välja antingen takspotlights som går att rikta, eller klämspotlights som du sätter fast i en möbel i närheten. Tänk exempelvis bokhylla – kläm fast en lampa i bokhyllan, och rikta den mot konstverket som befinner sig i eller utanför bokhyllan.

Förutom att hjälpa dina konstverk att synas bättre kommer punktbelysning även ge ditt rum en mer ombonad känsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *