EN GUIDE TILL DET ULTIMATA VERNISSAGET

Ett vernissage är själva inledningen på en utställning. Ofta är konstnären själv på plats så du kan prata med henne eller honom. Något slags dryck och eventuellt lite tilltugg brukar serveras. Skulle du vilja köpa något av verken kan du göra det. Det brukar markeras med runda små klisterlappar bredvid verken. Olika färger betecknar intresse respektive såld.

Oavsett om du ska gå på vernissage, eller om du ska anordna ett så finns det en del saker som är bra att tänka på.

Ska du ordna ett vernissage?

Vi förutsätter att utställningen är curerad och hängd, och fokuserar istället på vad som gör ett vernissage till en succé istället för en ljummen tillställning.

Bland det viktigaste för att skapa en bra stämning är en tillräckligt stor publik. Alltså ska du försöka få så många besökare som möjligt. Det är också bra om du kan få till en bra blandning på människor. Kritiker, samlare, kännare, konstnärens vänner och helt vanliga drop-in-besökare ger möjligheter för dynamiska samtal och vidgade vyer.

Det är viktigt att det finns tillräckligt med dryck. Satsa på rött och vitt vin, en sort av varje. Se till att det vita vinet är kallt. självklart behöver du ha alkoholfria alternativ. Välj både vatten, läsk till barnen och ett alternativ till vin för vuxna, som till exempel alkoholfritt vin. Riktiga glas är festligare, men om du inte har någon möjlighet att diska går plast bra.

Klä dig gärna festligt. Ofta blir det kalas när den allmänna delen av vernissaget är slut. Behöver du hjälp att fixa frisyren kan du skaffa äkta löshår online och få till ett riktigt härligt svall. Klänning är festligt för damer och herrar klär sig med fördel i kostym.

Om du ska gå på vernissage

Först och främst: det är roligt att gå på vernissage! Att få se ny konst är alltid intressant, och om du dessutom får en chans att prata med konstnären om verken är det extra spännande. Hon eller han berättar säkert gärna om tankar genom skapandet, och även mer allmänt om sitt konstnärskap.

Du behöver inte känna konstnären eller någon speciell inbjudan för att gå på de flesta vernissagen, det räcker med att dyka upp under de annonserade öppettiderna. Inte heller brukar det vara någon speciell klädkod som gäller, utan kom i något du känner dig bekväm i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *