KONST I OFFENTLIGA BYGGNADER

Denna artikel kommer beskriva konst i offentliga byggnader med hjälp av några frågeställningar.

Var återfinns konst i offentliga byggnader?

Först måste vi reda ut vad begreppen “konst” och “offentliga byggnader” är. Alla människor har någon form av koppling till konst, ja till och med neandertalarna skapade konst genom grottmålningar. Till skillnad från forntiden så använder en modern konstnär helst inte djurblod för att skapa konst, utan annat material. Konst behöver inte bara handla om målningar av olika slag, det kan också röra sig om bildtapeter, affischer eller olika statyer. Konstens själva grundidé är att väcka känslor, oavsett om det rör sig om positiva eller negativa sådana. Den bästa konsten är den som är minnesvärd eftersom att det gör att fler människor får höra talas om den och därmed titta på konstverket.

Subtil konst är också väldigt populär, alla har vi väl sett Mona Lisas hemlighetsfulla och omväxlande min. Enligt NE.se är en offentlig byggnad ett rum som “är avsett för allmänheten” och det kan röra sig om gallerior, banker, vårdcentraler, postkontor, järnvägsstationshus och så vidare. Konst kan också finnas i privata inrättningar såsom trendiga skidhotell i fjällen. I alla dessa slags lokaler brukar konst i någon form återfinnas, även om den inte behöver vara särskilt påkostad. Konst som är dyr är tyvärr oftast stöldbegärlig och därför övervakad.

Varför är konst i offentliga byggnader uppskattad?

Konst i offentliga byggnader brukar uppskattas av folk i alla åldrar och generationer. För att använda delar av Läkerol’s slogan: “Art makes people talk”. Tänk vad tråkigt att sitta och vänta på tåget och stirra in i en kal, grå vägg med ett sterilt ur i takhöjd (om man nu inte har sin smartphone att pilla med). Nej, då är det mycket trevligare att titta på en tavla med något motiv. Frågor om tavlan kan uppstå och är därför ett gratis och enkelt tidsfördriv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *