KONTORSKONST

Alla har vi väl beskådat ett kontor, oavsett om det gäller på film eller i verkligheten. Du ska dock inte röka inomhus som man ibland kan se herrar göra; att bolma på cigarrer kan nämligen solka ned konstverket som är uppsatt på väggen eller står på en piedestal. I TV-serien Office and art kan man beskåda Steve Carell i sitt esse. Detta kan faktiskt beskrivas som kontorskonst. Miljön utspelar sig i ett kontorskomplex och själva mediet är teve, vilket faktiskt är bildkonst. Serien har rivit ned många skratt och dragit stor publik, tänk vad ett tråkigt kontorskomplex kan vara spännande ändå!

Om vi nu förflyttar oss till det mer vardagliga, riktiga livet så kan vi möta kontorskonst precis överallt. Alla människor du har glädjen eller sorgen att möta har ett kontor (såvida de inte är arbetslösa eller hemlösa). Busschauffören har ett mobilt kontor och han pryder bussen med AIK-banderoller när det vankas match i Solna och har en kaffekopp med en bild av sina barn på. Trädgårdsmästarens kontor är ett växthuset och där kan denne odla allt slags grönt. En vacker lilja eller orkidé är alltid behaglig att titta på. Advokaten kan sägas ha det mest äkta kontoret i bokstavlig bemärkelse – kontoret rör sig inte och är väl skyddat från väder och vind. Hos advokaten kan kontorskonst vara dyr och andas storslagenhet. Vackra porträtt av högt aktade ämbetsmän kan beskådas om så önskas. Pennorna, laptopen, armbandsuret och kontorsdetaljerna kan vara väl detaljerade och eleganta på ett smakfullt sätt. Dessa tre exempel kan tyckas långsökta, alla har någon form av jobbutrymme. Vill man arbeta ostört måste man inreda kontoret på ett genomtänkt sätt.

Konsten kan få en att lugna ned sig, att ha något att vila ögonen på under exempelvis ett telefonsamtal (för vem vill titta ned i golvet när man pratar?) samt att visa för gäster. Kontorskonst kan därmed vara skön att tillgå ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *