KÖRSBÄRSGÅRDEN PÅ GOTLAND

Längst i söder på Gotland, på Sundre som är själva sydspetsen, ligger Körsbärsgården. Det här var Signe Enströms livsverk, och sedan fyrtiotalet har det varit en mötesplats för skulptörer och målare. Körsbärsgårdens trädgård var redan på sin tid en stor sevärdhet, och efter att ha varit eftersatt under Signes sista tid i livet, har den restaurerats till sin forna glans under senare år. Nu visar den upp sig i sitt originalutförande och ståtar med rosarium, örtagård och fruktträdgård bland annat.

Idag är det Marita och Jon Jonsson som äger och driver Körsbärsgården. De har upprättat ett skulpturgalleri, en konsthall och paviljonger. Allt omges av en skulpturpark, där det i dagsläget finns ett tjugotal permanenta installation. Det finns en vänförening för skulpturparken som hjälper till att införskaffa ytterligare verk till den.

Utställningar

Körsbärsgården visar samtidskonst, både svensk och internationell. Man har riktat in sig på på att visa samspelet mellan olika konstarter som video, fotografi, konsthantverk och skulptur. Varje år har man ett tiotal utställningar, och i samband med dem kommer konstnärerna till Körsbärsgården och bor där.

Konstlokalerna breder ut sig på hela 600 kvadratmeter, och förutom de tillfälliga utställningarna finns det ett par mindre rum som innehåller permanenta utställningar.

Konstnärerna som bor på Körsbärsgården deltar även i Barnens konstverkstad under sin vistelse. Dessutom anordnas seminarier där konstnärerna berättar om sina verk och sitt skapande för besökare under några kvällar på sommaren.

Barnens konstverkstad

Barnens konstverkstad började som ett treårigt projekt med ekonomiskt stöd från Arvsfonden. Det visade sig vara så populärt och framgångsrikt att verksamheten fortsatte efter projektets avslut.

Tillsammans med en konstpedagog får barn i olika åldrar ägna sig åt skapande i den kreativa och inspirerande miljön på Körsbärsgården. Även de utställande konstnärerna som bor på Körsbärsgården deltar i kurserna. Hela Körsbärsgården är tillgängligt för kurserna. De olika kurserna har olika fokus, och är till för olika åldersgrupper.

Under sommaren 2019 kommer det finnas både konstkurser och kombinerade konst- och rytmikkurser. Se hemsidan för detaljer om datum, åldrar, tider och anmälan.

Bistro och café

Också för den som är mer intresserad av gastronomi än av konst är Körsbärsgården ett bra utflyktsmål. Bistron på Körsbärsgården rekommenderas av White Guide och serverar mat med medelhavsinspiration. Kocken är från Sardinien, och det lyser igenom i hans ljuvliga rätter.

Vill du fika finns det kakor på frukt och bär från området, samt givetvis kaffe. Matiga surdegsmackor finns för den som suktar efter det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *