PÅSK – KONSTRUNDA ÖSTERLEN

Under påsken varje år anordnas konstrundan på Österlen. Med start på långfredagen och under 10 dagar framåt öppnar medlemmarna i Östra Skånes KonstnärsGille (ÖSKG) sina hem och ateljéer för besökare. På det sättet får du som besökare en unik möjlighet att träffa konstnärerna och höra mer om deras konstnärskap.

Konstrundan på Österlen är den första i sitt slag, och den startades redan 1968, då några konstnärer i området bjöd in besökare till sina ateljéer under pingsthelgen. Konstnärerna kallade sitt samarbete för Hanöland, och arrangemanget för Konstrond Hanöland.

Konstrond Hanöland blev en stor succé redan första året, och därefter växte arrangemanget år från år. Både konstnärer och publik uppskattar formatet, där mötet mellan konstnären och publiken är i fokus. Som besökare är det ett bra arrangemang att åka till, eftersom det finns flera ateljéer att besöka, och det gör att det kan vara värt en längre resväg än ett enstaka galleri-besök. Detta gör att publiken blir större och konstnärerna får mer exponering, och för konstnärerna betyder det en möjlighet till en nära publikkontakt som de i princip inte kan få någon annanstans.

1971 hade Konstrond Hanöland vuxit så mycket, både i antalet deltagande konstnärer och i antal besökare att man bytte namn till Konstveckan i Östra Skåne, och bytte datum från pingsthelgen till påskveckan. Nu började man också få ett större behov av administration eftersom arrangemanget hade blivit såpass stort. Man utsåg en interimsstyrelse som skulle ta fram stadgar och former för den nya organisationen.

Tjörnedala konsthall och ÖSKG

ÖSKG bildades 1974, som ett svar på behovet av en sammanhållande administration för att hantera Konstveckan i Östra Skåne, som konstrundan på Österlen då hette. Förutom att hålla i och anordna Konstveckan i Östra Skåne 1975 så hade man också en samlingsutställning med medlemmarna under sitt första år. På Bryggaregården i Simrishamn hade man sitt kansli och även en gemensam utställningslokal.

1991 flyttade utställningslokalen till Tjörnedalagården utanför Baskemölla, och fick då namnet Galleri Tjörnedala. 2007 renoverades Tjörnedalagården och då passade man även på att byta namn på galleriet till Tjörnedala konsthall.

Tjörnedala konsthall drivs fortfarande av ÖSKG. På konsthallen har man omkring åtta utställningar varje år, och fokus ligger på medlemmar i föreningen och nordiska konstnärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *