MÖBLER – OCKSÅ ETT SLAGS KONST?

För den som tilltalas av estetik och tycker om konst så är det inte alls konstigt att betrakta möbler som ett slags konst. Även om möbler tillverkas i flera exemplar så är det ju ändå ett gediget hantverk som ligger bakom det. Åtminstone i en del fall, och det är väl kanske den typen av möbler som vi se ser som konst. Vita massproducerade plaststolar till trädgården däremot, är inte nödvändigtvis konst.

Men är det då bara dyra möbler som är konst? Nej, så enkelt är det inte heller. Det finns billiga möbler som ändå kan betraktas som konst. Möjligen kan man däremot sätta likhetstecken mellan designikoner och konst. För att en möbel ska anses vara konst behöver den väcka känslor hos oss och få oss att reagera. Oftast, åtminstone när det gäller möbler som är konst, så tycker vi att de är vackra och inbjudande.

Designikoner i vardagsrummet

Norrgavels klassiska träsoffa som med sin design plockar upp det svenska arvet genom träet och flirtar med pinnsoffan men förfinar den till en helt ny, unik och oerhört vacker möbel. Att Norrgavel dessutom har ett uttalat miljötänk i allt de designar gör ju inte heller att vi tycker mindre om deras Träsoffa. Vi föredrar den svängda varianten framför den raka.

Ett stilrent soffbord är Tablo, designat av Wiig Hansen för Normann Copenhagen. Det här enkla, runda bordet finns i två storlekar och ett flertal färger. Det är designat utifrån Normann Copenhagens designfilosfi att skapa enkla och unika produkter.

IKEAs matta STOCKHOLM med sina svarta och vita ränder som ligger omlott designades redan 2006 och är lätt att känna igen. Den pryder sin plats i varje hem och är lätt att kalla konst, trots den lilla prislappen. Varje matta tillverkas för hand och är gjord helt i ull. IKEA har dessutom sett till att hantverkarna i Indien har goda arbetsförhållanden.

Fåtöljen Lamino har nog alla designintresserade svenskar hört talas om, och känner igen när de ser den. Yngve Ekström ritade den redan 1956, och han utgick från människan när han gjorde det. Det gör att Lamino inte bara är vacker att se på, utan även fantastiskt skön att sitta i. Även Lamino använder sig av typiskt svenska material genom stommen i trä och sitsen i fårskinn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *